Like This ??

Monday, August 08, 2011

Cara Untuk Dapatkan Balik File Yang Dah Hilang Dalam Pendrive


Assalamualaikum readerz :)
Korng ada guna x medium secondary storage utk simpan data2 korng. Cthnye mcm USB Pendrive, External Hard Disk n yg sama waktu dgnnya..hehe. Medium2 ni lebih bnyk digunakn utk menyimpan data berbanding CD, DVD & cakera optik yg lain. Antara sbbnya adalh data yg disimpan dlm cakera optik x bleh diubah & diperbaharui manakala USB storage adlh sebaliknya. Tp korng perlu bjaga2 sbb USB storage sering diancam oleh virus. Salah satu virus yg sgt dibenci oleh pengguna adlh Virus Shortcut. Virus ni biasanya akan hide file korng atau corruptkn data korng. Dah tentu korng rasa bengang data2 korng yg dah korng simpan lesap camtu je. Jgn salah phm...data tu x lesap n still ada lg cuma virus tu main sorok2 ngan korng...haha...lbih kurng camtu la..

Okeh...kat bwh ni ada lngkah2 utk unhide file korng tu melalui Command Prompt utk Windows :-

LANGKAH 1:
Masukkan Pendrive/External HDD/Memory Card yg dijangkiti virus tsebut ke USB port pd PC/laptop korng.
LANGKAH 2:
Pergi ke Start --> Run --> taip CMD & tekan Enter.
                                    ATAU
Pergi ke Start --> taip CMD pd ruangan search & tekan Enter(hanya utk Windows Vista & Windows 7)
LANGKAH 3:
Cari 'drive letter' utk drive yg korng bru masukkan td. Lihat cntoh pd gmbr di bwh...
Cth drive letter pd gmbr tu ialah (I:),
So, pergi semula ke command prompt td & taip I: kemudian tekan Enter.
LANGKAH 4:
Pastu korng taip plak ini attrib -s -h /s /d *.*
Lihat pd gmbr di bwh utk kepastian...
Pastikn ada jarak & tekan Enter...tunggu beberapa saat... 
Skang check USB storage korng & korng akan dapati file2 korng yg korng sangka dh lesap masih ada dlm storage korng. 
Amacam? OK x?
Kalau ada sebarang masalah bleh tinggalkn komen & aku akan cuba cari penyelesaiannya.

Okay readerz...itu saje tutorial utk kali ni...klau ada penambahan akan diupdate lg nnt...thankz 4 reading~~    

31 comments:

  1. nak tanye ni..ade file hilang dalam my hard disk..da buat care2 diatas tu..tp xdpat..kat hard disk tu..ade file hidden yg nme die found.000..bile kite scan..file yg hilang tu ade dalam die..tp ruang nye kosong je..yang menjadi persoalannye..hehehe..file tu 120gb..n 120gb tu still ade agi..nak wat cne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply sbb busy skit, found.001 tu file yg hard disk tu sendiri create.
      Td saya ada search kt google..cuba pergi ke laman web ni, http://found000.blogspot.com/
      Mgkin dapat selesaikan tp sy xpasti file hilang tu boleh dpt balik atau x guna cara yg dia bg.

      Delete
  2. mmg membantu..thanks byk2 bro!

    ReplyDelete
  3. tapi lepas tekan drive usb cth mcm J: ,xde keluar yg J kelip2..yg kuar,not system ke ape ntah x ingat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  4. file yg shortcut tu hilang terus..bila click show hidden file pon xda perubahan...buat run-cmd pon takda perubahan..help meeeeee...all my coding dalam tu :( thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  5. uik maaf mengangu....kalau dia reply acces denied E; recycle bin>>

    ReplyDelete
  6. Thanx bro banyak membantu :'D

    ReplyDelete
  7. skrg no die reply '-s' not recognized as an internal or external command, operable program or batch file

    ReplyDelete
  8. skrg no die reply '-s' not recognized as an internal or external command, operable program or batch file

    ReplyDelete
  9. nape pas enter drive leter tu die tulis unrecognize device.. pstu sye try step kt ats tpi x leh gk la

    ReplyDelete
  10. Access Denied : - F:/found.000
    Access Denied : - F:/System volume information.

    apa mksd dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  11. Pendrive nie sy x prnh guna.. ble sy msukkn isi dye penuh pulak... dh try cara kt atas tp (file not found). So pe yg perlu sy buat yea...

    ReplyDelete
  12. Kalau hard disc dah cucuk usb tapi tak detect macam mana eh

    ReplyDelete
  13. Pndriver: salam sya Dh try buat diatas tu tp xdpt jgak byk kali dh try sama jgak.. please tolong selamat faol2 dlm pendriver sya tu penting sgt2 T_T

    ReplyDelete
  14. Pndriver: salam sya Dh try buat diatas tu tp xdpt jgak byk kali dh try sama jgak.. please tolong selamat faol2 dlm pendriver sya tu penting sgt2 T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  15. Sy dah buag byk kali tapi still tak ada..ada cara lain tak?,byk file sy hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  16. Hye..sy ade 2 flash drive...4gb and 8gb ...sy baru je copy and paste semua file dri flash drive 4gb dekat 8gb...bile dah copy paste sy clearkan semua file dekat 4gb or kosongkan flash drive tu..just nak tau..masih boleh di cari ke hidden or missing file dekat 4gb tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  17. Replies
    1. Assalammualaikum.. file anda hilang? Hard disk terformat..pendrive kena virus..data terpadam dan sebagainya..insyaallah sy boleh dapatkan semula selagi tiada berlaku overwrite data..cntct sy.tq..
      lengkuas88@gmail.com atau hubungi mlalui wasap..01116500612

      Delete
  18. tqvm bro..dah berjaya dapatkan semula fail yg hidden.

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah.saya dah cuba dan dapat balik dokumen saya.terima kasih

    ReplyDelete
  20. syukur alhamdulillah.saya dapat semula gambar kawin saya yang dah terpadam sebb virus dalam pendrive.terima kasih kepada yang memberi ilmu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entry dari PingJe!

Entry dari Apesal.com

Copyright© 2013.Blog_Blackstar_Hazreeq.By Muhd Dzulhazreeq